V-ați întrebat vreodată de ce rufele voastre miros urât uneori sau arată decolorate după spălare? Adevărul este că spălarea corectă a hainelor este o artă. Dacă până acum ați pus mereu detergentul, ați ales un ciclu de spălare întâmplător și ați sperat că va fi bine, este timpul să schimbați ceva.
Cu câteva sfaturi simple, puteți schimba rutina de spălare a rufelor, iar hainele vă vor răsplăti prin faptul că vor fi proaspete, curate și vor mirosi minunat de fiecare dată.
Setați ciclul de spălare potrivit pentru diferite țesături
Cheia pentru a obține rufe proaspete și curate este setarea ciclului de spălare potrivit pentru diferite țesături. Fiecare țesătură are nevoie de o îngrijire diferită.
De exemplu, bumbacul poate fi spălat în apă mai caldă, în timp ce țesăturile delicate, cum ar fi mătasea, dantela sau lâna, necesită cicluri de spălare mai blânde. De asemenea, apa mai rece este potrivită pentru culorile închise pentru a preveni decolorarea acestora.
Pentru hainele foarte murdare sau pătate, alegeți ciclul de spălare intensivă sau ciclul de dezinfectare. Aceste cicluri au temperaturi ridicate care omoară mai multe bacterii și curăță complet țesăturile precum pânza, denimul și microfibrele.
Citiți întotdeauna eticheta de pe haine pentru a ști cum să le spălați în mod corespunzător.
Alegerea detergentului potrivit
Calitatea spălării depinde nu numai de setarea programului de spălare, ci și de detergentul pe care îl alegeți. Alegeți detergentul în funcție de hainele pe care le veți spăla. Este important să vă opriți și să vă gândiți ce tip de detergent este cel mai bun pentru o anumită țesătură.
Aveți posibilitatea de a alege între praf, gel sau capsule. Alegerea ar trebui să depindă de tipul și culoarea hainelor. Astăzi puteți găsi pe piață produse speciale pentru articolele închise la culoare, albe sau colorate.
Pentru țesăturile delicate, alegeți un detergent delicat
Atunci când spălați țesături delicate, cum ar fi mătasea, dantela și cașmirul, alegerea unui detergent delicat este esențială pentru menținerea calității acestora. Detergenții praf pot deteriora fibrele și pot cauza decolorarea culorii, scămoșarea și încrețirea.
Căutați un detergent special formulat pentru țesături delicate care:
- este hipoalergenic și nu conține coloranți și parfumuri care pot irita pielea și deteriora țesăturile,
- nu este toxic și are un pH echilibrat; un pH neutru sau ușor acidic, de aproximativ 5-8, este cel mai bun pentru majoritatea țesăturilor,
- nu conține înălbitori, care pot slăbi fibrele.
Utilizați cantitatea potrivită de detergent
Știați că paharul de măsurare sau capacul care vine cu detergentul poate conține de până la 10 ori mai mult decât cantitatea de care aveți nevoie de fapt?
Atunci când folosiți atât de mult detergent suplimentar, este posibil să constatați că, în timp, în rufele dvs. se acumulează mirosuri neplăcute. Pentru ca hainele dvs. să aibă un aspect proaspăt și să miroasă bine, este important să nu exagerați cu cantitatea de detergent pe care o folosiți, mai ales în cazul unor cantități mai mici de rufe.
Alegeți o stoarcere mai slabă
Selectați opțiunea de stoarcere redusă sau chiar fără stoarcere. Stoarcerea la viteză mare poate provoca deteriorări.
Pentru a proteja hainele delicate în timpul spălării, puneți-le într-un săculeț de rufe din plasă sau într-o față de pernă veche. Acest lucru va împiedica agățarea și răsucirea.
Nu supraîncărcați mașina de spălat
Pentru ca rufele să miroasă bine, asigurați-vă că nu încărcați prea multe articole de îmbrăcăminte deodată în mașina de spălat. Atunci când sunt multe haine în mașina de spălat, acestea împiedică să se amestece corect apa cu detergentul. În plus, o mașină de spălat supraîncărcată nici măcar nu stoarce rufele în mod eficient.
Scoateți hainele din mașina de spălat cât mai repede posibil
Unul dintre principalele motive pentru care hainele miros urât este faptul că le-ați lăsat prea mult timp ude în mașina de spălat înainte de a le transfera în uscător sau de a le întinde la uscat.
Mașinile de spălat moderne sunt concepute pentru a reduce la minimum formarea mirosurilor și a mucegaiului, dar vă recomandăm să scoateți rufele de îndată ce ciclul este terminat. Încercați să faceți acest lucru în termen de 1 oră de la terminarea ciclului de spălare. Lăsarea rufelor în mașina de spălat pentru perioade lungi de timp poate duce la apariția unor mirosuri neplăcute, deoarece mediul umed este ideal pentru formarea și dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Dacă nu aveți posibilitatea de a scoate rufele în decurs de o oră, faceți acest lucru cât mai curând posibil, ideal în termen de 2 ore de la terminarea spălării.
Dacă aveți un uscător de rufe acasă, încercați să transferați rufele în el cât mai curând posibil după spălare, deoarece utilizarea acestuia reduce considerabil riscul de apariție a mirosurilor și a mucegaiului, deoarece uscătorul va elimina cea mai mare parte a umidității.
Dacă lăsați rufele în mașina de spălat prea mult timp, puteți reduce, de asemenea, eficiența parfumurilor de rufe sau a altor balsamuri de rufe.
Lăsați ușa mașinii de spălat puțin deschisă după fiecare spălare. Acest lucru permite o circulație mai bună a aerului, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de apariție a mirosurilor.
La final, adăugați parfum de rufe
Pentru a da rufelor un miros proaspăt și plăcut, care să dureze chiar și după uscare, adăugați parfum de rufe la spălare. Produse precum parfumul de rufe Puella sunt special concepute pentru a îmbogăți hainele cu parfumuri frumoase și de lungă durată.
Răsfoiți gama noastră largă de diferite parfumuri de rufe, care reprezintă o alternativă potrivită la balsamul de rufe. Veți găsi parfumuri unice, cum ar fi lavandă și vanilie, florale combinate cu citrice, flori de ylang ylang sau parfumuri fructate-condimentate.