Soarele de vară ne scoate în evidență pistruii de pe nas, ne bronzează fruntea și alte părți ale corpului și ne bucură cu prezența sa. Mulți dintre noi asociem vara cu odihna, zilele însorite și serile lungi. Însă, pentru pielea corpului, aceasta poate fi o provocare. În timpul lunilor de vară, pielea este expusă la o cantitate mai mare de radiații solare, la temperaturi mai ridicate și la schimbări de mediu, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății sale. Haideți să vedem cum să avem grijă de pielea noastră (nu numai) vara.
De ce vara este o perioadă dificilă pentru pielea noastră?
Vara aduce multe experiențe plăcute, dar și provocări pentru pielea noastră. În sfârșit ne bucurăm din plin de zilele însorite, care ne-au lipsit atât de mult în timpul iernii. Dar, tocmai radiațiile solare pot cauza multe probleme în timpul lunilor de vară, cum ar fi arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar riscul de apariție a cancerului de piele. Radiațiile ultraviolete (UV), care fac parte din lumina solară, se împart în două tipuri principale: UVA și UVB.
- Radiațiile UVA pătrund mai adânc în piele și sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a acesteia (riduri, pierderea elasticității) și apariția petelor pigmentate.
- Radiațiile UVB provoacă arsuri care pot deteriora stratul superior al pielii, ceea ce poate duce la inflamații și deteriorarea ADN-ului celular.
Piele noastră are un mecanism natural de apărare, dar în timpul verii acest mecanism este supus unei presiuni mari, mai ales dacă ne expunem la soare pentru perioade lungi de timp și fără protecție.
Cum funcționează cremele de protecție solară?
Cremele de protecție solară sunt un produs esențial pentru protejarea pielii împotriva razelor solare. Eficacitatea lor se bazează pe factori de protecție care blochează sau absorb radiațiile UV. În prezent, există diferite tipuri de creme de protecție solară, care diferă în ceea ce privește gradul de protecție și modul de acțiune.
SPF (Sun Protection Factor) este un număr care indică nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVB. De exemplu, SPF 30 înseamnă că pielea este de 30 de ori mai protejată împotriva arsurilor decât fără protecție. Așadar, dacă vă dați cu cremă de protecție solară cu SPF 30, teoretic puteți sta la soare de 30 de ori mai mult fără să vă ardeți decât dacă nu ați folosi niciun produs de protecție. Desigur, acest calcul este doar teoretic, deoarece eficacitatea depinde și de alți factori, cum ar fi transpirația, apa sau intensitatea radiațiilor solare.
SPF, Sun Protection Factor, este un indicator al protecției împotriva radiațiilor UVB, care provoacă arsuri solare. Cu cât SPF este mai mare, cu atât oferă o protecție mai mare împotriva radiațiilor UVB. Însă SPF nu oferă o protecție completă împotriva tuturor tipurilor de leziuni ale pielii. De aceea, atunci când alegeți o cremă de bronzat, este important să luați în considerare și protecția împotriva radiațiilor UVA.
Există trei tipuri principale de creme de protecție solară:
- Filtrele chimice absorb radiațiile UV și le transformă în căldură, care este apoi eliberată de piele.
- Filtrele fizice (filtre minerale) precum oxidul de zinc și oxidul de titan formează un strat protector pe piele, care reflectă radiațiile solare.
- Filtrele hibride combină ambele metode de protecție și oferă o protecție echilibrată.
Este important să alegeți o cremă de protecție solară cu factorul de protecție solară (SPF) adecvat, în funcție de tipul pielii, durata expunerii la soare și intensitatea radiațiilor solare. Pentru majoritatea persoanelor, se recomandă utilizarea unui factor de protecție solară între 30 și 50.
Aplicați o cantitate suficientă de cremă de protecție solară și repetați aplicarea în mod regulat. Majoritatea oamenilor aplică un strat prea subțire, ceea ce reduce eficacitatea protecției. Dacă vă expuneți la soare, nu uitați să aplicați crema la fiecare două ore, chiar și în cazul în care utilizați un produs rezistent la apă.
Cum să vă îngrijiți pielea vara?
Îngrijirea pielii în timpul verii este specifică și ar trebui să includă protecție solară, precum și hidratare și regenerare adecvată a pielii după expunerea la soare.
1. Protecție solară
După cum am menționat deja, este important să folosiți regulat creme de protecție solară cu un factor de protecție solară adecvat. Nu uitați să protejați părțile sensibile ale corpului, cum ar fi buzele, urechile și pielea din jurul ochilor. Pentru aceste zone, pe piață există balsamuri speciale cu factor de protecție solară.
2 .Hidratarea pielii
Temperaturile ridicate și radiațiile solare pot usca pielea. De aceea, este esențial să îi asigurați o hidratare suficientă. Folosiți creme de mâini, loțiuni de corp sau uleiuri de calitate, cu ingrediente hidratante precum aloe vera, glicerină sau acid hialuronic. Crema de protecție solară este la fel de importantă ca și crema de după, care îngrijește pielea după o zi solicitantă la soare. Folosiți produse care ajută la restabilirea echilibrului natural al pielii.
3. Peeling
Exfolierea regulată ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și îmbunătățește circulația. Acest lucru este important vara, deoarece trebuie să preveniți înfundarea porilor și apariția erupțiilor cutanate sau a inflamațiilor. Folosiți exfoliante delicate pentru a nu răni pielea. Dacă aveți pielea foarte sensibilă, evitați exfolierea și folosiți alte alternative.
4. Regenerare după expunerea la soare
După o zi petrecută la soare, este necesar să calmați și să regenerați pielea. După bronzare, este ideal să utilizați produse cu aloe vera, pantenol sau vitamina E, care au un efect calmant și favorizează vindecarea pielii. Luați cu voi în vacanță și o cremă pentru arsuri, eventual o cremă sau un spray calmant, care vă va scuti de senzația de arsură.
5. Regimul de hidratare
Acest lucru nu este valabil doar vara. Apa este cel mai bun prieten al nostru în lupta împotriva oboselii și a consecințelor neplăcute ale deshidratării. Pielea uscată sau descuamată poate fi rezultatul faptului că consumați mai puține lichide decât ar trebui. Pielea deshidratată este mai predispusă la iritații și îmbătrânire.
6. Nu uitați că...
În timpul verii, pe lângă radiațiile solare, există și alți factori care ne afectează sănătatea pielii. De exemplu:
- Umiditatea și transpirația pot duce la înfundarea porilor, ceea ce provoacă acnee și inflamații. De aceea, curățați-vă pielea cel puțin o dată pe zi, pentru a elimina impuritățile.
- Clorul și sarea din piscine și din mare pot usca pielea. După baie, răsfățați-vă cu o baie cu spumă parfumată, faceți duș cu apă curată și aplicați o cremă hidratantă pe piele.
Vara poate fi o provocare pentru piele, dar cu îngrijirea și protecția adecvată puteți evita multe probleme. Aplicarea regulată a cremelor de protecție solară, hidratarea pielii și regenerarea acesteia după expunerea la soare sunt esențiale pentru o piele frumoasă și sănătoasă pe tot parcursul anului. Nu uitați să aveți grijă de pielea dvs. pentru a vă bucura de vară fără griji pentru sănătatea pielii!