Trucuri pentru o călcare perfectă a hainelor

Călcatul nu este una dintre cele mai agreate modalități de a vă petrece timpul liber. Este mai mult o obligație decât o plăcere și încercăm să îl limităm la acele articole de îmbrăcăminte care au absolută nevoie de el. La fel ca în cazul oricărei activități, există trucuri, tehnici și gadgeturi pentru a face munca mai ușoară și mai eficientă. În plus, călcatul ajută hainele să își păstreze forma și le prelungește durata de viață.

 

În acest articol, veți descoperi câteva reguli pentru a învăța cum să călcați în mod corespunzător și să obțineți mai ușor haine parfumate, fără încrețituri și pliuri.

 

Fier de călcat pe masa de călcat

Pregătirea înainte de călcare

Înainte de a călca, asigurați-vă întotdeauna că articolul de îmbrăcăminte sau materialul respectiv poate fi călcat. Simbolul de pe eticheta hainei va indica acest lucru. Dacă apare un fier de călcat, îmbrăcămintea poate fi călcată, dar dacă fierul este tăiat, țesătura nu trebuie călcată. În interiorul fierului de călcat există de obicei unul, două sau trei puncte care indică setarea temperaturii fierului de călcat.

 

Înainte de a începe să călcați, sortați-vă hainele în funcție de material. Călcați mai întâi țesăturile pentru care se recomandă cea mai joasă temperatură. Treceți treptat la materialele care se calcă la o temperatură mai mare. Astfel, veți economisi timp de așteptare pentru ca fierul de călcat să se încălzească și să se răcească și nu veți mai consuma energie electrică inutil.

 

Pregătiți suprafața, pe care veți călca. O masă de călcat este cea mai bună în acest scop. Dacă nu aveți una acasă, călcați pe o suprafață neinflamabilă, cum ar fi o masă acoperită cu o pătură împăturită și un cearșaf vechi de bumbac sau de in.

 

Dacă folosiți un fier de călcat cu aburi, cu care aproape fiecare gospodărie este echipată în zilele noastre, pregătiți apă distilată - este cea mai potrivită pentru umplerea rezervorului. Nu folosiți apă de la robinet pentru a preveni înfundarea fierului de călcat cu calcar. Dacă nu aveți apă distilată, fierbeți apa de la robinet într-un ceainic, lăsați-o să se răcească înainte de a o turna în fierul de călcat. Întotdeauna turnați apa afară după ce ați terminat de călcat și lăsați fierul de călcat să se răcească.

 

Asigurați-vă că fierul de călcat este curat pentru a nu fi nevoiți să îndepărtați cu greu petele de culoare de pe cămașa sau tricoul preferat după ce le-ați călcat cu arsurile de la o călcare anterioară.

 

Asigurați-vă că nu există pete pe haine, care ar putea fi presate în țesătură prin călcare și apoi ar fi mult mai greu de îndepărtat sau chiar imposibil de îndepărtat.

 

Lenjerie călcată și împăturită

Trucuri pentru o călcare perfectă

Iată câteva trucuri încercate și testate pentru a obține haine călcate profesional:

 

  • Călcați tricourile cu imprimeuri sau paiete la o temperatură scăzută, maximum 110 °C, cu imprimeul pe dos. Imprimeurile și aplicațiile sunt mai puțin rezistente la căldură decât țesăturile și se pot lipi de masa de călcat sau de fierul de călcat și îl pot deteriora.
  • Călcați țesăturile delicate și închise la culoare pe dos. Țesăturile închise la culoare vor începe să strălucească atunci când intră în contact cu fierul de călcat.
  • Întotdeauna întoarceți buzunarele pe dos, astfel încât să nu le călcați conturul în haine. 
  • Umeziți ușor rufele. Ca regulă generală, cu cât țesătura este mai uscată, cu atât este mai greu să obțineți un călcat perfect fără pliuri, mai ales când vine vorba de lenjerii de pat, prosoape și cămăși. Așadar, începeți să călcați hainele atunci când nu sunt complet uscate sau umeziți-le cu o sticlă cu pulverizator sau prin punerea unei cârpe umede peste ele.
  • Cel mai bun mod de a călca hainele este să folosiți un fier de călcat cu aburi. Acest lucru va ajuta la eliminarea încrețiturilor și va da hainelor dvs. un aspect plăcut și le va ajuta să-și păstreze forma.
  • Toate piesele brodate trebuie călcate invers și așezate pe un prosop, pentru a preveni reliefarea și deteriorarea broderiei.
  • Călcați toate articolele de îmbrăcăminte de sus în jos și pe dos, pentru a urma direcția naturală a fibrelor țesăturii și pentru a preveni întinderea și deformarea. 
  • Aveți grijă când călcați fermoarele. Nu treceți niciodată fierul de călcat peste ele, ci în jurul lor, deoarece un fermoar metalic ar putea deteriora suprafața de călcat, iar un fermoar din plastic s-ar putea topi la contactul cu căldura ridicată.
  • Începeți să călcați cămășile sau bluzele de la mâneci. Coborâți pe guler, pe umeri, pe părțile laterale și, în final, pe spate. Aveți grijă când călcați nasturii.
  • La fuste, puneți-le pe masa de călcat și călcați-le de la tiv până la talie. Dacă fusta are o căptușeală, întoarceți-o pe dos și călcați-o separat. 
  • Călcarea fustelor plisate este puțin mai dificilă. Întindeți fusta plisată pe masa de călcat, fixați pliurile individuale cu un ac, cu o agrafă sau cu o clemă și călcați de sus în jos. Țineți fierul de călcat pe verticală și treceți-l cu grijă peste fiecare pliu. Dacă fusta trebuie umezită, puneți o cârpă curată și umedă pe fustă. 
  • Pregătiți în prealabil umerașele și agățați imediat hainele proaspăt călcate și lăsați-le pe umeraș să se răcească. Așezați-le în dulap astfel încât să nu fie prea apropiate și să nu se formeze pliuri nedorite pe țesături.
  • Atunci când agățați hainele pe suportul de uscare, folosiți întotdeauna cârlige pentru a le fixa pe margini. Cârligele lasă urme pe țesătură, care sunt mult mai ușor de îndepărtat de pe margini prin călcare decât din zona vizibilă.
  • Dacă nu aveți posibilitatea de a călca haina, dar totuși aveți nevoie să o înviorați și să îi redați forma, agățați-o pe un umeraș în baie, deoarece aburul eliberat ajută la netezirea pliurilor.

 

Haine agățate pe umerașe

Călcarea diferitelor tipuri de țesături 

 

Dacă setați temperatura potrivită atunci când călcați, nu veți irosi energie electrică și veți evita să vă stricați hainele.

 

Întotdeauna călcați mătasea la o temperatură scăzută (148 °C), pe dos. Este indicat să folosiți o batistă sau o pânză pentru a proteja materialul.

Călcați dantela și nailonul la cea mai joasă temperatură (până la 110 °C) și fără abur.

Nu călcați deloc cașmirul și catifeaua, daca este necesar le puteți călca la aburi.

Poliesterul se calcă la o temperatură medie (148 °C).

Bumbacul poate fi, de asemenea, călcat la temperaturi ridicate (200 °C).

Călcați catifeaua, tweed-ul și flanelul la o temperatură medie (140-170 °C) pe dos sau pe o pânză umezită.

Lâna nu tolerează temperaturile ridicate, așa că trebuie călcată la o temperatură scăzută (100-120 °C) și întoarsă pe dos. Produsele tricotate manual nu trebuie călcate deloc eventual le puteți agăța pe umeraș într-o baie cu aburi. Aburul va ajuta la aplatizarea pliurilor.

Călcați vâscoza la o temperatură scăzută (120 °C).

Călcați inul ușor umezit cu spray și folosiți aburul la cea mai înaltă temperatură (180 - 200 °C).

Nu călcați deloc prosoapele din frotir, deoarece călcarea le distruge capacitatea de absorbție.

Șifonul este foarte delicat atunci când vine vorba de călcat. Trebuie călcat la o temperatură foarte scăzută (60-80 °C) și fără abur. O picătură de apă căzută pe material va lăsa o pată. După ce ați călcat șifonul, lăsați-l să se răcească timp de aproximativ 10 minute, deoarece acest lucru îi va da țesăturii forma dorită.

 

Țesătură lipită de fierul de călcat

Faceți călcatul mai plăcut

 

Pentru ca călcatul să nu fie doar o sarcină enervantă pe care trebuie să o faceți, faceți-o mai plăcută.

Puneți masa de călcat în fața televizorului și urmăriți serialul preferat sau un film frumos. Evitați să vă uitați la știri în timp ce călcați pentru a nu risca să vă ardeți hainele. 

Puneți-vă muzica preferată sau o carte audio sau un curs de limbă străină.

 

Spălați-vă hainele cu un detergent de calitate, astfel încât să le simțiți curate și să simțiți că atingerea țesăturii este reconfortantă și plăcută.

Când spălați, folosiți un parfum de rufe și parfumați hainele, astfel încât mirosul să fie eliberat nu numai în timpul călcării, ci și după aceea, când sunt deja depozitate în dulap.

Înapoi la cumpărături