Ziua Pământului este o ocazie de a reflecta asupra modului, în care fiecare dintre noi poate contribui la protejarea planetei noastre. O modalitate simplă și eficientă este să ne schimbăm modul de a spăla rufele. Spălarea ecologică este un mod de îngrijire a rufelor care minimizează impactul negativ asupra mediului, protejându-ne în același timp sănătatea. Haideți să vedem împreună de ce este important să înțelegem, de ce ar trebui să trecem la metode ecologice de spălare a rufelor, și ce beneficii ne aduc acestea.
Din punct de vedere istoric, spălarea rufelor a fost cel mai puțin ecologică în a doua jumătate a secolului 20, în special între 1950 și 1980. În această perioadă, ne-am bucurat de un boom în industria chimică și de producția în masă a detergenților sintetici, care, deși au îmbunătățit eficiența spălării, au avut un impact negativ asupra mediului.
Perioada preindustrială (până în secolul al 18-lea) - spălarea ecologică
Spălatul rufelor era în mare parte manual și ecologic, deoarece oamenii foloseau materiale naturale:
- cenușă de lemn pentru prepararea leșiei,
- săpun din grăsime și leșie,
- plante aromatice (de exemplu, lavanda) pentru parfumare și dezinfecție.
Apa provenită de la spălare a fost reutilizată în natură, dar fără prea multă poluare datorită utilizării ingredientelor naturale.
Revoluția industrială (secolul 18 - 19 -lea) - începutul problemelor
Primele probleme pentru natură au început odată cu apariția primelor săpunuri pe bază de sodiu și a coloranților sintetici. Acest lucru a marcat un punct de cotitură în istoria rufelor, deoarece, pe de o parte, am putut îndepărta murdăria și petele mai eficient. Din păcate, odată cu aceste progrese a apărut și dezvoltarea spălătoriilor industriale, care au crescut considerabil consumul de apă și de energie.
Acest lucru a avut un impact negativ asupra mediului, deoarece apele reziduale au început să conțină cantități mai mari de substanțe chimice. Nu existau filtre, astfel încât poluarea cursurilor de apăi era vizibilă cu ochiul liber. Nu a existat altă soluție decât să căutăm alternative mai ecologice pentru spălarea și îngrijirea textilelor.
1950 - 1980: Epoca de aur a industriei chimice - un dezastru ecologic
Deși eforturile pentru spălarea mai ecologică au fost într-adevăr puternice, acestea s-au concentrat doar asupra impactului și au mascat consecințele spălării neecologice. Cel mai grav impact asupra naturii a fost producerea și utilizarea în masă a detergenților sintetici care conțin:
- fosfați - au favorizat creșterea algelor în cursurile de apă (eutrofizare),
- înălbitori optici - substanțe sintetice care lasă reziduuri pe îmbrăcăminte și în mediu,
- clor - utilizat în înălbitori și toxic pentru organismele acvatice,
- parfumuri sintetice - acestea nu se descompuneau în mod natural în natură.
Consumul de energie a crescut brusc datorită mașinilor de spălat și uscătoarelor electrice, care au devenit o componentă obișnuită a gospodăriilor. Spălarea la temperaturi ridicate (60-90 °C) consumă cantități uriașe de energie electrică și apă.
Din 1990 până în prezent - întoarcerea la o spălare mai ecologică
În anii 90, consecințele ecologice ale spălării chimice au început să fie discutate, iar fosfatul din detergenții pe teritoriul Uniunii Europene a început să fie eliminat treptat. În plus, a crescut:
- dezvoltarea detergenților gel și parfumurilor ecologice pe bază de ingrediente vegetale,
- mașinile de spălat moderne au făcut posibilă spălarea la temperaturi scăzute (30-40 °C), cu un consum mai mic de apă,
- interesul pentru foile de detergent, nucile de spălat și gelurile ecologice ca o alternativă mai ecologică.
În același timp, au fost lansate teste, în care organizațiile de consumatori au testat, de exemplu, eficiența nucilor de spălat respectiv a nucilor de săpun. În 2009, organizația germană de consumatori Stiftung Warentest a testat nucile de spălat și a constatat că efectul lor de curățare era comparabil cu spălarea în apă curată. Prin urmare, consumatorii au căutat alternative între impactul ecologic și capacitatea de spălare a produselor.
Mituri despre spălarea ecologică
Scepticii, care nu vor să se gândească la impactul comportamentului lor asupra naturii, sub sloganul „după mine, potopul”, încearcă să ne convingă că spălarea ecologică are:
- Eficacitate redusă: Mulți oameni cred că produsele ecologice nu sunt la fel de eficiente, ca cele care conțin substanțe chimice puternice. Cu toate acestea, produsele ecologice moderne pot îndepărta eficient murdăria și petele.
- Preț mai mare: Deși unele produse organice pot fi mai scumpe, acestea sunt mult mai concentrate. Deci, este mai mult despre un obicei, de a folosi mai puține produse. În același timp, cu o concentrație mai mare, se consumă mai puțin material de ambalare, ceea ce este o veste mai bună pentru mediul din jurul nostru.
- Disponibilitate complexă: În prezent, detergenții ecologici sunt disponibili pe scară largă în magazine și online, ceea ce facilitează achiziționarea acestora. În plus, atunci când faceți cumpărături online, puteți citi recenzii ale diferitelor produse și le puteți achiziționa, pe cele a căror eficiență a fost apreciată de oameni ca și dumneavoastră.
De ce este importantă spălarea ecologică?
Detergenții convenționali conțin adesea substanțe chimice care pot fi dăunătoare pentru mediu. După spălare, aceste substanțe ajung în apele reziduale și apoi în natură, unde pot:
- Polua cursurile de apă
- Perturba ecosisteme
- Acumuleze în mediu
În plus, organismul nostru devine din ce în ce mai sensibil. Alergiile și intoleranțele sunt din ce în ce mai frecvente, iar noi căutăm din ce în ce mai des opțiuni mai ecologice pentru a preveni:
- reacții alergice și iritarea pielii
- probleme respiratorii,
- tulburări hormonale.
Beneficiile spălării ecologice
Trecerea la spălarea ecologică are multe avantaje:
- Detergenții ecologici sunt biodegradabili și nu conțin substanțe chimice dăunătoare, minimizând poluarea apei și a solului.
- Ingredientele naturale reduc riscul de alergii și iritații ale pielii.
- Spălarea ecologică permite spălarea la temperaturi mai scăzute cu mai puțină apă, economisind energie și resurse naturale.
- Spălarea delicată, fără substanțe chimice agresive, prelungește durata de viață a hainelor și le păstrează culorile.
Cum să treceți la spălarea ecologică
Dacă doriți să treceți la spălarea ecologică, luați în considerare următorii pași:
- Alegeți detergenți de rufe ecologici: Căutați produse cu certificări ecologice, care nu conțin fosfați, clor, parfumuri și coloranți sintetici.
- Utilizați alternative naturale: Bicarbonatul de sodiu, oțetul, sucul de lămâie sau alcoolul sunt opțiuni eficiente și ecologice pentru spălare.
- Optimizarea spălării: Spălați la temperaturi mai scăzute și evitați dozarea excesivă a detergenților.
- Îngrijirea mașinii de spălat: Curățați mașina de spălat în mod regulat cu detergenți naturali pentru a preveni acumularea de murdărie și mirosuri.
- Uscarea la aer: Dacă este posibil, uscați-vă hainele la aer în loc să folosiți un uscător de rufe pentru a economisi energie și a prelungi durata de viață a hainelor.
Încă ezitați? Întrebați-ne despre produsele din gama noastră și citiți recenziile clienților noștri.